Arhīvs
Maijs, 2024
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Dubultā morāle
Publicēts 20. jūlijā, 2009.
Pirms dažiem gadiem mūsu deputāti aktīvi meklēja labāko risinājumu azartspēļu ierobežošanai. Tika spriests, ka spēļu elles būtu aizvācamas no pilsētas centra, ierīkojama īpaša vieta kaut kur Lucavsalā, paaugstināmi nodokļi utt., bet tālāk par to, ka izvāca spēļu aparātus no kafejnīcām un bāriem netika. Vēl tika nolemts, ka nedrīkst azartspēles reklamēt.

Krievija pirms pāris nedēļām nolēma, ka aizliegs visus kazino un spēļu zāles, bet pie mums notiek pilnīgi pretējais. Azartspēļu biznesmeņi ir atraduši veiklu veidu, kā apiet likumā noteiktos ierobežojumus. Bāri ir pārsaukti par spēļu zālēm, bet, lai reklamētos, televīzijā tiek rādīti nevis mazi reklāmas rullīši, bet gan veselas stundu garas konkrētas azartspēles. Nekādi citādi nosaukt „Zelta drudzi”, „Lielais jautājums” un „Bagātību salu”, ko rāda par LNT un TV5, nevar nosaukt. Arī TV3 Superbingo, kuru gan mēģina maskēt par loteriju, nekas cits kā azartspēle nav. Turklāt tā ir tik klaja reklāma. Veselu stundu skaista jaunkundze mudina – zvaniet, zvaniet, laimēsiet 700 latus, te jums vēl viena minūte, zvaniet, zvaniet, palielinām laimestu līdz 800 latiem. Kad beidzot kādu zvanītāju dators izraugās un tas tiek savienots ar studiju, viņš ir laimējis to iespaidīgo summu. Viņam vēl pajautā – vai viņš ir priecīgs, vai zvanīs vēl un vai citiem iesaka arī zvanīt. Un uz visiem šiem jautājumiem viņš atbild ar jā. Tātad – visi vinnē, neviena zaudētāja. Kur vēl labāka reklāma?

Likumā noteikts, ka azartspēļu organizēšanas vietās jānovieto brīdinājumi, ka azartspēles var izraisīt atkarību, bet televīzijas spēlēs pat šādi uzraksti faktiski nav pamanāmi. Un šis ārprāts televīzijā turpinās jau vairāk nekā gadu. Kur skatās azartspēļu inspekcija? Ja likumā izrādījušies kādi caurumi, būtu pēdējais laiks atbildīgajām instancēm nākt klajā ar likuma izmaiņu ierosinājumiem.

Bet morāle, ka jāaizliedz spēļu automāti kafejnīcās, lai bērni tos neredzētu, bet vienlaikus rādot un reklamējot tās televīzijā, ir vienkārši dubulta morāle un neiztur nekādu kritiku.

Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: